Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ









Υλικά 
200 γρ.  βούτυρο + επιπλέον για το ταψί,
1 ½ φλ. ζάχαρη,
6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου,
200 γρ. (2 φλ.) αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα,
1 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
2/3 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι,
2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή μπράντι,
1 κουταλάκι βανίλια,
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
100 γρ. περίπου (1 φλ.) αμύγδαλα ασπρισμένα,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν κρέμα, για 3 περίπου λεπτά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν βάλετε άλλο. Προσθέτετε το ξύσμα και λίγο-λίγο τον χυμό και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 ακόμη λεπτά, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
Ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζετε στη βουτυρωμένη φόρμα, μπήγετε μέσα το νόμισμα τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο και ισιώνετε την επιφάνειά του. Ύστερα, σχηματίζετε τον αριθμό του χρόνου (2013) με τα ασπρισμένα αμύγδαλα. Ψήνετε τη βασιλόπιτα για 45-50 περίπου λεπτά (ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας στο κέντρο της ένα σουβλάκι. Πρέπει να βγαίνει στεγνό). Την αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και την ξεφορμάρετε. Την σερβίρετε, αν θέλετε, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.



ροθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βουτυρώνετε μια φόρμα/ταψάκι, διαμέτρου 23-25 εκ. περίπου.